Glutén mentes ételek



Mi a glutén? - A glutén meghatározása

A glutén egy fehérje-komplex, amely megtalálható a búzában, rozsban és árpában.


Részletesebben kifejtve, glutént tartalmaz: búza, rozs, árpa, zab (legtöbb fajtája), tönkölybúza, durumbúza és kamut búza, illetve ezen gabonák őrleményei, valamint egyéb búzaeredetű termékek, mint pl. pelyhek, dara, korpa, csíra, illetve ezen gabonák keresztezésével előállított bármely mag és abból készült termékek.


Vagyis, a glutén a búzában, rozsban és árpában található fehérje-komplex, melynek fogyasztása emésztési nehézségeket, lelassult anyagcserét és testsúly problémákat okozhat.

Tiltott ételek, italok 

búza (liszt, búzacsíra), rozs, korpa, árpa, maláta, tönkölybúza, durumbúza, sör, whiskey, vodka, gin.

Nyomokban glutént tartalmazhatnak


stabilizátorok, karamell, citromsav, dextrin, maltodextrin, maltóz, növényi sűrítőanyag, rizstej, szójaital, szójaszósz,  rokfort sajt, sütőpor, instant kakaó és kávé, levespor, mártáspor, mustár, ketchup, nápolyi, keksz, fogyókúrás porok.

Gluténmentes, fogyasztható ételek

Gluténmentes élelmiszerek pl.: zöldségek, gyümölcsök, halak, friss húsok, tejtermékek (főleg a natúr tejtermékek, de figyelni kell, mert nem minden tejtermék gluténmentes) és tojás.


Legismertebb gluténmentes gabonák: hajdina, köles, kukorica és rizs.


Gluténmentes lisztek többek között: rizsliszt, kukoricaliszt, burgonyaliszt, szójaliszt, sárgaborsóliszt és tápiókaliszt, illetve ezen lisztekből kevert egyéb lisztféleségek.

A glutén túlfogyasztása is okozhat tüneteket, ezért érdemes időnként glutén mentes vagy csökkentett glutén tartalmú étrendet beiktatni.


A glutén hátulütői

A rejtett gluténérzékenység és az autoimmun betegségek összefüggnek

A gabonafélékben rengeteg könnyen emészthető, és inzulinszintet emelő keményítő van.  Sőt, a gabonamagvak belseje a keményítőn kívül még tartalmaz kétféle fehérjét a gliadint és a glutenint. Erre a két fehérjére vagyunk érzékenyek, amit röviden gluténérzékenységnek neveznek.

A cöliákiát, mint a gluténérzékenység legjobban megnyilvánuló formáját már régen felismerték, de egyre több bizonyíték van arra, hogy több betegség mögött is gluténérzékenység van. A szakirodalom azt bizonyítja, hogy a gluténérzékenység vérből, de még székletből sem mutatható ki teljes biztonsággal.

A gabonafehérjék immunológiai hatása igen sok betegségnek a rejtett oka. A glutenin és a gliadin a bélfalon gyulladásos gócokat alakít ki, ahol az immunrendszer védekezik. Ha a hatás sokáig tart és folyamatos, akkor a bélfal egy idő után átjárhatóvá válik, és egyéb fehérjék is átjuthatnak a bélfalon bejutva a szervezetünkbe. Ha valamelyik betolakodó fehérje és valamely testfehérjék között szerkezeti hasonlóság áll fenn, akkor az idegen fehérje ellen aktivizálódott immunrendszer később a saját testszövetei ellen is fordul. Ezt nevezzük autoimmun betegségnek.

Jelenleg kb. 150 betegség esetén mutatták ki, hogy a gluténérzékenység az átlagnál jóval gyakoribb e kórképekben.

Hormonális szempontból mikor kerüljük  a glutént?

       endometriózis esetén (hiszen a betegség gyulladásokkal jár)

       inzulinrezisztencia esetén (így mintegy megelőzésképpen a szénhidrát-bevitelt egy olyan körrel szűkítjük, mely amúgy is gyulladásokra hajlamosít)

       pajzsmirigy-elégtelenségnél (főleg Hashimotoban szenvedők)

       autoimmun betegségek esetén

       bélrendszeri gyulladások esetén

Továbbá érdemes kivizsgáltatni a liszt- és a gluténérzékenységet a következő betegségek esetén is:

• a gyomorsav probléma, reflux betegség;

• a szívritmuszavar;

• a légúti allergiák;

• a magas vérnyomás;

• a húgyúti és nőgyógyászati gyulladások, meddőség;

• az ízületi gyulladások;

• a cukorbetegség;

• a bőrbetegségek;

• a daganatos betegségek.


A rejtett gluténintolerancia lehetséges tünetei

       gyakori köhécselési és krákogási inger úgy, hogy semmilyen torok és gége irritáció, megfázás, allergia nincs

       indokolatlan fáradékonyság, és/vagy levertség érzés

       rendszeres hígabb vagy krémesebb széklet

       indokolatlan hasmenés - általában közvetlenül étkezés után

       indokolatlan hasi vagy bélszakaszi diszkomfort érzet, puffadás

       indokolatlan bőrviszketés

       ekcéma

       nem múló korpás szeborrea

       száj körüli pörsenések, pattanások

       erőteljesen kevert bőr (testtájanként változó faggyú és verejték működés, valahol nagyon zsíros, valahol nagyon zsírhiányos, valahol nagyon vízhiányos részekkel

       pigmenthiányos foltok (általában aprók) a bőrön testszerte

       indokolatlan hajhullás, hajzsírosodás vagy hajkorpa

       tartós testhőmérséklet emelkedés (nem törvényszerűen láz, még csak nem is hőemelkedés, de ha valakinek hónapok óta 36.8 - 37.0 °C körül van a hőmérséklete, és nincs semmi csökkenés, akkor érdemes a gluténintoleranciát is számba venni a lehetséges okok között)


Források:

http://antalvali.com/allergia-2-glutenintolerancia-betegseg-vagy-sem.html

http://www.egeszsegguru.hu/news/taplalkozas/mit-takar-glutenmentes-dieta

http://www.fogyas.info/gluten_glutenmentes-dieta_glutenmentes-taplalkozas.php

http://www.kamaszpanasz.hu/hirek/betegsegek/11/liszterzekenyseg-tunetei

http://www.hazipatika.com/taplalkozas/specialis_etrendek/cikkek/iktassunk_be_idonkent_glutenmentes_dietat/20120425162305

http://www.liszterzekeny.com/

http://www.babatakarok.hu/glutenerzekenyseg-es-meddoseg

http://www.hormonharmonia.hu/eletmod/a-gluten-hatulutoi/

http://www.sporttaplalkozas.com/sport/rejtett-elelmiszererzekenysegek

http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=c5a22db49